Hoe was je situatie voordat het Avontuur begon?

Mijn deelname aan het Avontuur had een behoorlijke aanleiding: ik heb een burn-out gehad en nadat ik acht maanden hersteld was merkte ik in een nieuwe baan dat ik toch weer tegen dezelfde dingen aanliep. Dat maakte me best onzeker en faalangstig. Wat gebeurt hier, val ik nou weer in dezelfde valkuilen? En wat is de reden dat ik niet gelukkig ben? Privé, werk? Je gaat van alles analyseren en daar kwam uit dat ik  met name op werkvlak niet happy was, al kon ik niet goed definiëren waarom. Het was de hoogste tijd om daar iets mee te doen, maar een psycholoog of psychiater zag ik niet zitten. Toen kwam mijn vriendin via social media een post tegen waarin stond: ‘Zit je in je werk niet lekker, ben je op zoek naar een droombaan?’ Dat was de trigger. Ik ben gaan zoeken op jullie site en na een intake met Justin was het vrij snel beklonken dat dit iets voor mij zou kunnen zijn om uit die sleur te komen.

Welke vragen wilde je door het Avontuur beantwoord hebben?

Ik had één hele grote vraag: hoe ga ik ooit blij worden in mijn werk? Ik wilde weten of werk een bittere noodzaak is, iets waar je de hele week mee bezig kan zijn zonder dat het je gelukkig maakt, of je je geluk uit andere zaken moet halen. Of een droombaan een utopie is, of je wel gelukkig  kunt worden in een baan of dat het altijd iets zwaars blijft. Dat was mijn grote vraag: hoe kan ik met mijn huidige vaardigheden en kennis iets doen waar ik wél blij van word, zonder dat ik een hele carrièreswitch moet maken? Ik wilde weten hoe ik gelukkig kon worden in mijn werk.

Heb je antwoord gekregen op die vraag?

Ja. Het kan wel! Je kunt gelukkig worden en zijn in je werk, zelfs zonder dat je baan verandert. Ik ben ervan overtuigd dat het een mindset is.

Hoe is het Avontuur voor je verlopen?

Achteraf heel goed. Ik heb pittige momenten gekend, ik had een stroeve start en tussentijds dacht ik: waar ben ik aan begonnen? Je gaat best de diepte in, onderzoekt alle lagen van je zijn, en dat is best pittig, maar zonder die confrontatie was ik nooit zo ver gekomen. Ik kijk er heel positief op terug. Zonder wrijving geen glans.

Hoe vond je de combinatie tussen de opdrachten, de coaching en de community?

De opdrachten vind ik fantastisch werken. Daarmee kan je echt teweegbrengen wat verandering kan geven, namelijk zelfkennis en zelfinzichten. Je schrijft het zelf op, bedenkt het zelf, maar de handvatten zijn er. Bijvoorbeeld door de coaching, want die is ondersteunend in plaats van dat je verwacht dat het je leven gaat veranderen. De combinatie is heel fijn, en het is ook goed dat je een sidekick moet uitzoeken waarmee je tussentijds contact hebt als je vastloopt, of om te delen dat het goed gaat. Het delen van inzichten op de community is ook heel goed, dat helpt je je kwetsbaar op te stellen, te delen wie je echt bent, en dat voelt dan best wel goed. De combi van die vier dingen is heel goed om verder te komen.

Welke transformatie ben je doorgegaan? Wat is er veranderd?

De grootste verandering die ik heb doorgemaakt en die me nog steeds heel erg helpt, is hoe je vanuit een negatieve vicieuze cirkel, een negatief denkpatroon, een ommekeer kunt krijgen door anders te gaan denken. Dat heeft heel erg met die Superschurk en Superheld te maken: welke activeer je en hoe doe je dat? Ik activeerde mijn Superheld door dingen te doen waar ik blij van werd zoals sporten en creatief bezig zijn. Dat is voor mij de grootste verandering geweest: ik weet nu dat als ik er niet lekker in zit, als ik in die gedachtenneergang kom, ik mezelf moet aanpakken door mijn Superheld te activeren. Dat heb je soms wel in je hoofd, maar nu je het op schrift hebt en weet wanneer je in mijn kracht zit en wat je daarvoor moet doen, moet je dat ook doen wil je uit die negatieve spiraal komen. Anders blijf je hoogstwaarschijnlijk in die spiraal hangen. Dat heb ik ook vaak gehad, maar door nog langer te werken of te blijven piekeren kom je er niet uit en wordt het alleen maar erger.

Die gedachteverandering is goud waard en het leuke is dat ik daardoor steeds rustiger wordt. Mijn stressniveau is gedaald, ik maak andere keuzes, alles hangt daarmee samen omdat je weet dat als je het niet doet, je in die valkuil komt. Ik weet nu wat die valkuil inhoudt en dat wil ik niet meer. De verandering begint echt bij een actie, in je hoofd of fysiek. Dat was voor mij niet vanzelfsprekend, ik ging altijd de andere kant op, nog harder werken.

Waaruit blijkt voor jou dat je die Superheld hebt wakker gemaakt, waar merk je dat aan?

Aan mijn energielevel. Ik zit er veel beter in dan een half jaar geleden. Niet altijd, maar over langere tijd voel ik me veel rustiger, minder gestrest, fitter. In een van de modules verleg je ook je standaard door minder op het negatieve te focussen. Dat is makkelijk gezegd, maar als het lukt, merk je dat je standaard ook anders wordt. De mensen om je heen hebben daar ook best veel invloed op.

Een van de opdrachten was uitzoeken hoe je die standaard kunt verleggen. Dat kan door mensen op te zoeken die positieve energie geven in plaats van je mensen om je heen te hebben die die standaard naar beneden halen. Dat zijn heel praktische dingen, maar dat is wel echt zo.

Kunnen anderen ook aan je merken dat je meer in je ‘superheldenenergie’ zit?

Dat denk ik wel. Mijn vriendin sowieso, die vindt het bizar hoe het in een half jaar tijd is gegaan. Ik merk ook dat ik opener ben naar anderen toe.

Je bent tijdens het Avontuur gestopt met je oude werk en begonnen bij een nieuwe baan die beter bij je past. Welke dingen die uit het Avontuur kwamen zijn nu anders?

Je kiest een baan op basis van wat je kan en wat je leuk vindt – tenminste, dat denk je. Ik heb gekozen om weer accountmanager te worden in een grote organisatie, maar kleiner dan waar ik vandaan kwam. Dat moest voor verandering gaan zorgen, maar ik had geen rekening gehouden met de organisatie, de leidinggevende, de cultuur de mensen met wie ik samenwerkte: allemaal andere voorwaarden waar je soms aan voorbijgaat. Je kijkt naar de inhoud van de functie, of daar een match zit. Je kijkt naar andere voorwaarden, en als daar ook een match zit, doe je het. Mijn huidige baan heb ik op een andere manier benaderd. Ik heb veel meer gekeken: past de cultuur en passen de mensen bij me, omdat ik dankzij het Avontuur weet dat mij geluk meer zit in waardering, wat ik toevoeg, met wie ik samenwerk. Vanuit daar ben ik gaan solliciteren. Het is heel tof en heel bijzonder dat dat nog belangrijker is dan de inhoud van de functie en hoeveel je verdient. Je kiest niet meer alleen op vaardigheden of interesses, maar doet er nog een stap bij: je gaat kijken of je persoonlijkheid wel bij de organisatie past. Dat geeft de sweet spot.

Hoe zou je het Avontuur uitleggen aan een vriend of vriendin?

Ik zeg meestal: ‘Ik volg een persoonlijkheidstraining waardoor je op werkgebied veel meer vanuit je persoonlijkheid keuzes maakt in plaats van vanuit je vaardigheden en interesses.’ Ik vind het scherp dat de training het onderscheid maakt tussen je innerlijke Superheld en Superschurk. Die ga je heel goed omschrijven: wie is je negatieve schurk en hoe kun je dat pareren met je held? Het gaat echt om zelfonderzoek, je diepere lagen. Dat is soms heel vervelend, daar heb je nooit aangezeten, dat is eng, maar die ga je opschrijven, waardoor je ziet welke gedachten je allemaal hebt en dat er heel veel niet waar zijn. Je krijgt inzicht in hoe je denkt, wie je bent. Het is een soort spiegel, het geeft je inzichten en daar kun je mee verder.

Denk je dat je nu minder snel in die valkuilen die je net noemde trapt?

Ja, honderd procent. Ik heb hem al wel gevoeld, maar ga er anders mee om. Ik relativeer sneller, dat relativeren heb ik ook getraind door het Avontuur. Je weet dat je gedachten niet waar zijn, dus zet het op papier, parkeer het, en zet er iets positiefs tegenover in plaats van in een emotie te blijven hangen. Dat helpt me om minder druk of stress te ervaren.

Is er nog iets dat je aan Team Superheld kwijt wilt?

Het is supertof als je zo kunt terugkijken op een avontuur, want dat was het, en dat je tijdens dat avontuur tot inzichten komt. Daar ben ik jullie echt heel dankbaar voor. Ook voor de manier waarop ik ben gecoacht en hoe Justin de trainingen neerzet. Het is het totaalplaatje van zelfonderzoek, coaching, sidekick en een community, dat geeft body aan zo’n training. In bepaalde opzichten kan het misschien wat compacter, dat zou nog wel een tip zijn. Ik ben heel positief en verrast over het resultaat. Als je in het begin een tekening maakt van hoe je je nu voelt en hoe je je wilt voelen, denk je: waar gaan we heen? Wat is dit voor zweverig gedoe? Maar na een half jaar denk je: wauw, het is nog gelukt ook. Al helpt het mensen die net als ik een lastige start hebben misschien wel als jullie aan het begin wat strenger zijn.


NIEUW HIER?

gratis training >>

INTERESSE IN HET AVONTUUR?

Kennismaken >>