Wat was je situatie voordat je begon aan het avontuur?

Ik was uit mijn werksituatie gestapt omdat ik tegen een burn-out aan zat. Ik had echt dikke stress en zat in een negatieve spiraal. Het jaar ervoor was ik drie maanden uit de running geweest en toen ik weer begon voelde ik me wel goed, maar dacht ik ook: ‘nee, dit zorgt er echt voor dat ik in een burn-out terechtkom’. Ik heb gesprekken gehad en er werden me wel opties geboden, maar geen opties die voor mijn goed voelden. Uiteindelijk ben ik eruit gestapt en heb ik in een gesprek aangegeven dat ik zo echt niet verder kon, dat het mijn gezondheid niet ten goede kwam. Ik wilde graag op tijdelijke basis wat minder werken, maar er werd gezegd dat dat niet kon. De enige optie die ik had, was terug naar de werkvloer. Gezien mijn situatie wilde ik dat niet doen, maar ik wilde geen ontslag nemen.

Ik ben eruit gegaan met een vaststellingsovereenkomst en vervolgens ben ik op internet gaan zoeken naar iets wat mij zou kunnen helpen. Na twee gesprekken met de praktijkbegeleider van mijn huisarts heb ik contact met Justin gehad omdat ik geïnteresseerd was in Superheld. Ik wilde weten wat het precies inhield of het iets voor me was, omdat het ook voor young millenials is en ik was toen 48. Ik ben ingestapt en hoe k*t ik me ook voelde, ik voelde vanbinnen: dit moet ik nu doen. Gaandeweg ging ik vanuit die negatieve spiraal steeds meer naar een positieve spiraal.

Wat wilde je eruit halen toen je begon? Waarmee wilde je precies aan de slag?

Ik wilde weten wat ik nu echt wilde. Dat was ik helemaal kwijt. En ik wilde weten wie ik was. Dat voel je wel, maar ik kon er niet meer bij. Juist door al het negatieve leek dat een heel-ver-van-mijn-bedshow.

Ik wou terugkomen in mijn eigen verbinding, mijn hartsverbinding. Dat wat je als kind bent, het sprankelende, het speelse, dat je ideeën binnen ploppen, je creativiteit weer gaat leven. Dat je weer denkt: ‘yes, hier doe ik het voor, dit is wie ik ben’. Dat was ik totaal kwijt.

Hoe is het Avontuur voor jou verlopen?

Ik heb de modules zonder vooruit te kijken stap voor stap gedaan en ben er consequent mee bezig geweest. Ik vond de opbouw van de modules zo sterk, het klopte gewoon. Het liep in elkaar over als een mooi muziekstuk: een opbouw, de piek en het overkoepelende. Ook het coachingsstuk vond ik super. Ik heb heel veel aan jullie gehad.

Alles is heel laagdrempelig en vanuit gelijkswaardigheid ingezet, maar ook met een vette knipoog, met humor. Dat is ook onderdeel van dat sprankelende, dat je jezelf af en toe ook met een knipoog neemt, een beetje zelfspot hebt. Het hele superheldenstuk vond ik ook geweldig, dat wat je in stripverhalen of in films ziet echt gaat leven in jezelf. Dat je fantasie weer aangewakkerd wordt, waardoor het visualiseren makkelijker gaat.

Ik ben heel veel aan het schrijven geweest, ik heb alles uitgeschreven. Dat was natuurlijk ook een van de eerste opdrachten: schrijf zo veel mogelijk op. Op een gegeven moment ga je met verbanden bezig, ga je ordenen. Daar had ik in het begin even moeite mee, omdat ik nog geen volledige rust in mijn hoofd ervaarde. Ik ging eerst weer moeilijker denken, terwijl het helemaal niet moeilijk was. Nu ik een helder hoofd heb, kan ik ernaar kijken en denken: ‘o, dat bedoelden ze’.

Wat heeft het Avontuur jou opgeleverd? Waaruit blijkt het meest dat je je innerlijke Superheld hebt wakker gemaakt?

Ik ben echt opgegroeid met muziek, ik was altijd met muziek bezig en aan het zingen. Zingen deed ik altijd al, maar door de stress was ik dat gewoon vergeten. Dat heb ik weer opgepakt en ik hoef niet voor een heel publiek te zingen, maar met muziek bezig zijn, van Beethoven tot hardstyle, heeft mij ontzettend geholpen en geïnspireerd.

Door dansen kom je terug in je lichaam en vooral als je zo in je hoofd verblijft is dat zó belangrijk. Dat zorgt ervoor dat ik al die energieën kon laten stromen en kon gronden. Dat het niet in mijn hoofd bleef zitten, maar dat ik er handen en voeten aan kon geven. Daardoor ging ik nog meer schrijven. In een van de modules komt je Linkedinprofiel aan bod en daar ben ik gaan posten, heb ik dingen gedeeld die me bezighielden. Als er informatie tot me kwam via YouTube of mijn omgeving, maakte ik daar een verhaaltje omheen en postte ik dat.

Vaak waren dat onderwerpen waar ik al mee bezig was. Het werd echt een soort positieve spiraal omhoog. En het grappig is: tien jaar geleden zat ik daar ook in. Maar op een gegeven moment was het een rollercoaster van emoties, financieel en lichamelijk. Dan kun je bij de pakken neer gaan zitten, maar ik had zoiets van: dat wil ik terug, dat is wie ik ben. Dat is mijn superheldenverhaal.

Hoe ziet je leven er nu uit? Ben je gelukkiger op werkgebied?

Ik ben bij het UWV terechtgekomen en zit nu in een uitkeringspositie. Het UWV helpt ook als je zelfstandig ondernemer wilt worden, dat is mijn volgende stap. Dat durfde ik eerst niet: twintig jaar geleden wou ik ook voor mezelf beginnen en had ik alles klaar, maar toen kreeg ik cold feet en heb ik alles afgeblazen. Ik dacht nu: hoe dan ook, ik ga door.

Er zijn al mensen die mij willen inhuren als zzp’er en daarnaast wil ik een website maken. Ik moet het echt bij mezelf houden, bij mijn ervaringsgebieden waarin ik andere mensen kan helpen, bijvoorbeeld met depressie. Ik snap goed dat er mensen zijn die niet meer willen leven en ik wil niet op de stoel van de psycholoog gaan zitten, maar ik kan wel stukjes schrijven over mijn eigen ervaringen om andere mensen te helpen. Ik wil dat mensen weer durven voelen.

Je hebt ook werk gevonden in de richting van je superkracht, kun je daar iets meer over vertellen?

Ja, ik ga na de zomer waarschijnlijk iets doen als vrijwilliger in het huis van de sport hier in de provincie Groningen. In mijn gemeente worden allemaal ‘voel je goed’-projecten voor laaggeletterden opgezet voor mensen die willen afvallen, meer willen bewegen, zich beter willen gaan voelen. Vorige week had ik een heel leuk gesprek met iemand van de stichting en die vroeg: wat houdt dan nou in, leefstijlcoaching? Toen heb ik dat verteld en gezegd: ‘het klinkt misschien hooghartig, maar ik heb mensen heel veel te bieden, puur vanuit wie ik ben en wat ik heb ervaren’. Hij werd helemaal enthousiast, dat soort mensen zoeken ze.

Hoe zou jij anderen het Avontuur uitleggen?

Stel, jij komt bij me en vertelt wat er met je aan de hand is, dan zeg ik: ‘ik heb ook mijn shit ervaren, maar er was een stemmetje dat zei: “we gaan niet bij de pakken neerzitten, we gaan kijken wat er online te halen is”. Ik kwam uit bij Superheld en dat is een club van fantastische gelijkgestemden die echt het beste uit zichzelf halen en dat ook teruggeven aan jou om jou verder te helpen. Dat is echt wat jullie doen.’

Is er nog iets anders wat je kwijt wilt?

Ik ben natuurlijk geen young millenial meer, maar ik wil hen toch als boodschap meegeven: durf nog dieper te kijken in jezelf.

Daar gaan we dieper op in de module ‘Innerlijke Superheld’. Heeft dat deel jou veel opgeleverd?

Alle modules hebben mij veel opgeleverd. De eerste module heeft me ook veel gebracht, het was goed om echt op onderzoek uit te gaan en alles uit te schrijven. Dat is een andere tip: ga alles voor jezelf omschrijven. Als je 20 bent als je start, is dat heel anders dan als je 48 bent. Over die 28 jaar heb je heel veel te schrijven.

Ik kan me ook voorstellen dat je niet helemaal herkende in de community. Hoe heb je dat ervaren?

Ik vond het heel leuk om de verhalen op het forum te lezen, dat inspireerde mij ook weer. Het bracht mij op andere ideeën en gaf een beetje vernieuwing. Er was een jongedame die ook erg van zingen hield, en dan plopten er van alles bij me binnen. Ik was natuurlijk niet haar coach, maar ik probeerde mensen wel te bekrachtigen.


NIEUW HIER?

GRATIS TRAINING >>

INTERESSE IN HET AVONTUUR?