Maxime heeft van de zomer 2019 t/m Februari 2020 deelgenomen aan het Avontuur.

Wat was je situatie voordat je aan het Avontuur begon?

Ik had een baan waarvan ik niet wist of het nou echt iets voor mij was; het standaardverhaal van de beginnende Superheld. Een aantal taken vond ik verschrikkelijk en ik had het gevoel dat ik de keuze voor mijn werk niet helemaal zelf had gemaakt. Ik kon na mijn afstuderen niet direct een baan vinden en via via mocht ik ergens op gesprek komen voor een bijbaan (dacht ik), maar het bleek een baan van veertig uur per week te zijn. Ik werd aangenomen, dus blij dat ik werk had maar als ik echt had kunnen kiezen, had ik waarschijnlijk iets anders gekozen. Mijn gedachte was dat ik vanuit die eerste baan verder kon kijken naar een baan die beter bij me paste.

Na een tijdje werken begon ik met solliciteren op dingen die ik leuk vond, maar ik kwam nooit verder en toen dacht ik dat het misschien wel handig zou zijn als ik een stapje terug zou doen en zou bedenken wat ik echt leuk vind, wat ik kan, wie ik ben en wat ik belangrijk vind om zo beter te kunnen solliciteren. Toen ben ik met het Avontuur begonnen.

Was er een specifieke trigger om te beginnen?

Nee, ik voelde al tijden dat ik er klaar mee was. Uiteindelijk vond ik dat ik daar iets aan moest doen, want ik wilde niet langer in dezelfde situatie blijven zitten.’

Waren er van tevoren specifieke zaken waarmee je aan de slag wilde?

Ik wilde weten waar mijn kracht lag en waar ik van toegevoegde waarde was. Ik wilde in mijn kracht komen te staan en niet denken: ‘Ik kan dit op zich wel, maar ik denk dat ik iets anders veel beter kan.’ Al wist ik nog niet wat dat dan precies was.

Hoe is het Avontuur voor je verlopen?

In het begin was het veel makkelijker dan later, haha. Dat lag waarschijnlijk aan mijn motivatie: ik heb er nooit echt tegenop gekeken, maar eerst deed ik het elke dag, maar dat werd uiteindelijk een keer per week en soms een weekje niet. De praktijkopdrachten waarbij je andere mensen om hulp moest vragen, vond ik het lastigst. Ik heb het wel allemaal uitgevoerd hoor, als ik iets moet doen, doe ik het ook.

Het leukst en het lastigste vond ik nadenken over wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. Dat gaf antwoorden op dingen die ergens in je achterhoofd spelen, maar die je nooit echt opschrijft. Je moest er wel echt even voor gaan zitten om jezelf te doorgronden, maar uiteindelijk vond ik dat wel een soort van bevrijdend.

Wat neem je mee uit het Avontuur?

Dat je als je echt even stilstaat bij jezelf, als je nadenkt over wat je wilt en wat je kunt, je je toegevoegde waarde ook ziet. Bij veel mensen, in elk geval bij mezelf, is dat een beetje verscholen. Je kabbelt elke dag voort, maar als je even stilstaat zie je dat je echt iets toe te voegen hebt.

Is er nog iets waaruit blijkt dat je je innerlijke Superheld hebt wakker gemaakt?

Dat is een heel klein, grappig dingetje: tijdens het Avontuur krijg je de opdracht je ‘cape’ te vinden [ dit is een voorwerp dat je innerlijke superheld representeert. ~ Justin], en als ik echt iets moeilijks moet doen, neem ik ‘m mee, net als dat je vroeger een lievelingssok had of zo. Want ook als volwassene mag je best wat onzinnige steun hebben.

Laatst vertelde je hoe waardevol je het notitieboekje vond?

Het notitieboekje wat ik van jullie heb gekregen heb ik helemaal volgeschreven en ik zou ervan balen als ik het kwijtraak. Het hele superheldenproces, mijn hele gedachtegang van die paar maanden staat erin beschreven, wat ik erg waardevol vind.

Je hebt een baanaanbod gekregen voor een andere functie dan je halverwege het proces dacht te zoeken. Kun je uitleggen waarom dat ook helemaal gaaf is?

In de module ‘Business model you’ stond: ‘Kijk niet alleen naar de functietitels, maar ook naar de inhoud qua werkzaamheden en taken, dan zie je dat het veel meer is dan je in eerste instantie denkt. Dat geldt voor mij ook, denk ik: eerder wilde ik graag bij de politie werken, en ook al is mijn nieuwe functie niet bij de politie, ik heb nu vergelijkbare taken.

Het maakt niet uit wat het resultaat is, het gaat erom dat je doet wat je wilt en wat er bij je past. In het Avontuur heb ik opgeschreven wat ik wil, en dat hoeft niet allemaal in één hokje passen. Bij het baanaanbod moest ik vooral nagaan of dit is wat ik wilde, of dat ik iets deed omdat het me werd gevraagd.

Hoe zou je het Avontuur uitleggen aan iemand die het ook overweegt te volgen?

Wanneer ik het toen ik net was begonnen uitlegde aan vriendinnen, zei ik dat ik tijdens het Avontuur op zoek zou gaan naar antwoorden over mezelf en wat ik wil, wie ik ben en wat ik kan zodat ik met een beter begrip van mezelf weer verder zou kunnen op de arbeidsmarkt. Ik vertelde dat ik iets wilde doen wat beter bij me past, waar ik meer energie uit haal en dat ik dacht dat het Avontuur me daar ging brengen.


NIEUW HIER? VOLG DE GRATIS TRAINING!

INTERESSE IN HET AVONTUUR? LATEN WE KENNISMAKEN!