José heeft van Mei t/m Sept 2019 het Superhelden Avontuur gevolgd. 

Wat was je situatie voor je met het Avontuur begon?
Ik werkte in de gehandicaptenzorg als begeleider bij een intensieve groep kinderen. Door de vele agressie in de groep merkte ik dat heel mijn lichaam gewoon op was. Ik moest nu wel echt iets anders gaan doen. De grootste vraag was echter: Wat wil ik? Want ik dacht dat ik daar altijd zou gaan werken, maar het bleek overduidelijk niet te zijn wat ik ervan had verwacht. Wat is dan een richting waar ik heen kon gaan? Ik wist het gewoon niet en ik voelde een leegte. Ik ging lange tijd met angst naar mijn werk, was altijd bang voor wat er zou gaan gebeuren als ik er was. Daardoor werd ik er ook heel moe van, als ik had gewerkt kwam ik gesloopt thuis en kon ik niks meer. Ik kon niet naar vrienden of andere leuke dingen doen, het lukte simpelweg niet meer.

Dat was ook de belangrijkste reden om aan het Avontuur mee te doen. Om weer het gevoel terug te vinden. Ik wilde een rustige en fijne werkplek waar ik me veilig voel en mag zijn wie ik echt ben. Ik was alleen maar een gestresst persoon en blokkeerde volledig op mijn huidige werk, maar wist dat ik dat niet echt was. De druppel was het zoveelste incident op werk en daarom besloot ik er eindelijk iets aan te doen.

Hoe is het Avontuur voor je gelopen?
In het begin was ik echt gestresst, en dacht ik: Wat moet ik? Dan maakte ik niet de opdrachten, wat vooral door mijn huidige werk kwam. Maar naar mate het Avontuur voorderde ging het steeds makkelijker. Ik moest echt de rust pakken om even niet te werken, dan kon ik echt focussen op de opdrachten. Daardoor kon ik alles meer van een afstandje zien ipv alleen maar op wat er mis ging. Meer zien wat de mogelijkheden waren. 

De coach gesprekken vond ik heel nuttig, vooral omdat het me nieuwe inzichten gaf. Bijvoorbeeld bij de vaardigheden uit module 3 ontdekken – je superkracht -, ik kwam zelf niet makkelijk op het juiste woord maar in een gesprek wel. Dan kon ik weer verder! Wat ook wel leuk is dat jullie echt vragen naar: “Hoe is het nu?” Je voelt dat iedereen betrokken is, en dat is echt leuk. 

Wat heb je uit het Avontuur gehaald?
Ik kon al snel een soort rust vinden in mezelf, en hoe ik kijk naar dingen. Stel dat ik geen werk zou hebben, dan zou het ook oké zijn en me ook oké voelen. Maar dat dacht ik lange tijd wel. Dat als ik geen werk zou hebben, dat de wereld dan zou vergaan. Het voor mezelf helder krijgen wat ik wil, wat ik kan en dat ik daar op kon vertrouwen gaf mij die rust. 

Vooral ook dat je op een rijtje krijgt: Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Nu kan ik daar elke keer naar terug bladeren en gebruiken. Je moest bijvoorbeeld helemaal aan het einde van het proces een verhaal schrijven over ideale werkdag, hoe dat er precies uit zou zien. Kreeg ik echt zo’n beeld voor me wat ik echt zou willen. Toen kon ik gericht gaan zoeken wat hier het beste bij aansloot.

Ohja, en ik heb een baan gevonden! 

Toen ik de vacature las dacht ik: Yes dit sluit er precies op aan! Het Avontuur heeft hier heel veel aan bij gedragen. Het voelt gewoon heel goed. Al mijn vaardigheden die ik in het avontuur heb gevonden, die kan ik ook gaan inzetten in deze functie! Ik had trouwens eerst gesolliciteerd op een andere functie, maar de organisatie zag veel meer in me en stelde een andere en betere functie voor: En die is het geworden! Dat kwam omdat ik goed kon vertellen wat ik wilde en kon. Het is in dezelfde stad waar ik woon en het is in een heel veilige omgeving. De werkzaamheden zijn duidelijk en ik voel me hier nu al rustig bij. Ik ga eerst nog een maand mijn oude werk afronden en dan hier beginnen, ik kan niet wachten! 

Hoe zou je het Avontuur uitleggen aan iemand die overweegt het ook te volgen?
Vrienden moesten eerst lachen om de naam. Als ik er dan over ging vertellen dat het opheldert wat je wilt gingen ze ook kijken – dus dat is leuk! Iedereen vanuit de opleiding herkende zich in mijn verhaal. Ze merken nu aan mij dat ik helder heb wat ik wil, en dat ze me ook vaker zien en zeiden: “Je zit lekkerder in je vel!” Die helderheid zagen zij en daar staat je zelf niet zo vaak bij stil, maar voor anderen is het makkelijker te herkennen. Dat is heel fijn om te zien en om te horen.

Het avontuur is eigenlijk voor iedereen die nu niet zo goed weet wat hij of zij wilt, maar wel graag dit wilt ontdekken. Als je zoekende bent, als je nu een oké baan hebt – of totaal niet oké baan – maar wel iets wilt wat bij je aansluit. Ga er mee aan de slag! Blijf niet hangen in wat je niét wilt doen, daar wordt je niet gelukkig van. 

Wil je nog iets anders kwijt?
Dat ik team superheld heel erg wil bedanken.
Ik vond het echt superfijn! 🙂


NIEUW HIER? VOLG DE GRATIS TRAINING!

INTERESSE IN HET AVONTUUR? LATEN WE KENNISMAKEN!