Wat was je situatie voor je met het Avontuur begon?
Ik kwam uit een burn-out, wat ook de reden is dat ik ben weggegaan bij mijn vorige werk. Ik wist niet welke kant ik op wilde en had te weinig zelfkennis over wat ik te bieden had. Daardoor had ik veel moeite met solliciteren en was ik een beetje stuurloos. Toen heb ik besloten dat ik daar wel wat hulp bij kon gebruiken.

Hoe voelde het om te stoppen met je werk?
Dat was een rollercoaster: aan de ene kant was ik opgelucht om los te zijn van de baan waar ik niet op mijn plek zat en vond ik dat een dappere beslissing van mezelf, maar aan de andere kant was ik een beetje bang en moedeloos omdat ik niet wist waar ik heen wilde. Je probeert voor jezelf te zorgen door je baan op te zeggen, maar je wilt toch ergens naartoe. Ik had geen idee hoe ik daar moest komen en dat maakte me rusteloos en een beetje down.

Wat was de belangrijkste reden om te starten met het Avontuur?
Ik wilde mijn verhaal op een rijtje hebben. Ik heb nooit zo weinig zelfvertrouwen gehad dat ik dacht dat ik niks kon, maar ik kon het niet benoemen, ik kon niet duidelijk uitleggen wat mijn visie is of wat ik kan bieden. Dat maakte mijn onzekerheid bij het solliciteren alleen maar groter. Daarom wilde ik meer zelfkennis: om mezelf goed te kunnen uiten.

Hoe is het proces voor je verlopen?
Ik heb het op mijn eigen tempo gedaan. Ik dacht in het begin wel dat het minder tijd zou kosten dan het heeft gedaan. Ik merkte steeds weer dat het veel opleverde, maar dat je er ook echt de tijd voor moest nemen: de opdrachten zijn best pittig en doe je niet even gauw. De gesprekken brachten me ook elke keer een laag dieper, ik had het niet kunnen doen met alleen de opdrachten.

Ik ging op een fijn tempo door, waardoor ik het gevoel bleef houden dat ik stappen maakte. Dat gaf houvast. Soms was het confronterend of moeilijk, maar als je daar doorheen was en je dingen weer wat beter snapt, gaf dat een goed gevoel. De module van de Innerlijke Superheld vond ik heel fijn én heel lastig, maar heeft misschien nog wel het meeste effect gehad.

Wat heeft die module je opgeleverd?
Je bent je niet echt bewust van het feit dat zo’n Schurk je zo dwars kan zitten. Soms kun je nog zoveel kennis over jezelf verzamelen, maar blijft er iets in de weg zitten. Die module maakte me daar bewust van, dat wist ik niet. Ik had moeite met de opdrachten, maar als je de vinger op de zere plek hebt, valt alles op z’n plaats. Niet alleen bij zoeken van werk, maar in je hele leven. Daar heb ik een heleboel inzichten uitgehaald: ik hoef me nu niet meer te identificeren met mijn Schurk.

Van de rest van het Avontuur heb ik ook veel geleerd, maar als er een belemmering in jezelf blijft zitten, kun je al die informatie over jezelf niet in de praktijk brengen.

Wat vond je fijn aan je ervaring met Superheld?
Ik vond het fijn dat je alles op je eigen tempo kon doen en de opdrachten online kon maken. Het was ook fijn dat er een community bij het programma zat: zo kon ik inspiratie te krijgen van anderen en zien waar zij mee worstelden. Ook daar heb ik veel uit gehaald.
Zoals ik al zei zorgden de gesprekken daarnaast voor een diepere laag. Na elk gesprek dacht ik: wauw, weer een stapje verder dat ik niet alleen had kunnen zetten. Verder is alles heel toegankelijk, ook de manier waarop jullie alles brengen. Alles was heel herkenbaar en informeel, maar wel goed.

Wat neem je mee uit het Avontuur?
Sowieso de informatie over mijn persoonlijkheid en hoe ik op het werk ben. Daar heb ik meer inzicht over en ik weet nu ook wat daar de voordelen van zijn. Ik heb vaak gedacht dat ik faalde op mijn werk, maar nu snap ik dat dat is hoe ik ben en dat het ook iets kan toevoegen. Ik had blijkbaar de overtuiging dat ik niet goed genoeg was als persoon of dat ik bepaalde eigenschappen moest veranderen om een goede werknemer te zijn, maar dat is natuurlijk niet zo.

Ook heb ik leren benoemen wat ik kan, dat was nog moeilijker. Een van de inzichten die ik ga onthouden is dat ik veel met mijn intellectuele vaardigheden heb gedaan, maar dat ik eigenlijk meer met mijn sociale vaardigheden zou moeten en willen doen. Die focus ga ik dus veranderen en dat is iets waar ik rekening mee moet houden bij het zoeken naar een baan.

Het was ook goed om mijn interesses op een rijtje te hebben, want ik heb er zo veel dat het goed is om een keuze te maken. Maar het belangrijkste wat ik meeneem is wie ik ben en wat ik kan.

Waar sta je op dit moment?
Ik heb de stap al gemaakt om mijn netwerk om hulp te vragen, om echt te gaan netwerken. Omdat ik geen verhaal had was ik daar altijd onzeker over, maar dat is nu dus weg. Ik wil van me laten horen, op zoek naar nieuwe mensen die ik kan benaderen, nieuwe bedrijven waarin ik me kan verdiepen. Dat probeer ik voort te zetten, ik probeer afspraken te blijven maken met mensen die banen hebben die ik leuk vind.

Hoe zou je het Avontuur uitleggen aan iemand die overweegt het ook te volgen?
Dat vind ik best moeilijk. Ik gebruik altijd maar de term loopbaancoaching en vertel dat het online is, maar dat je ook gesprekken hebt. Ik vertel dat het een traject is om zelfkennis op te doen en dat er een community aan hangt van mensen zoals ik. Daardoor worstelt iedereen met dezelfde dingen, de generaties boven ons hebben toch andere problemen.

Wat vond je van de community?
Het is heel fijn om zowel de successen als de kwetsbaarheid van andere mensen te zien. Je voelt je altijd raar of alleen, maar dat ben je niet. De community is een veilige plek om je problemen te delen en het is heel fijn als mensen de moeite nemen om een post te maken. Het forum helpt je reflecteren op opdrachten en laat zien hoe anderen ermee omgaan en is een plek waar je zowel dingen van je af kunt schrijven als energie uit kunt halen.

NIEUW HIER? VOLG DE GRATIS TRAINING!

INTERESSE IN HET AVONTUUR? LATEN WE KENNISMAKEN!