Saskia deed mee aan het Avontuur van juni tot en met augustus 2019.

Wat was je situatie voor je met het Avontuur begon?

Als je afstudeert, dan is de volgende stap dat je een baan gaat zoeken. Ik had dierwetenschappen gestudeerd en wilde ‘iets met dieren’ doen. Wat dat was, geen idee. Toen merkte ik dat er niet veel banen waren en ik ervaring miste. Ik bekeek allerlei vacaturesites, maar vond het niet helemaal. Dan vond ik weer iets, en merkte ik al gauw dat dat het niet was. Toen dacht ik: er moet echt iets gebeuren, want zo wil ik niet doorgaan, met ieder jaar een andere baan. Ik kan niet steeds een baan drie maanden leuk vinden en vervolgens weer denken: wat doe ik hier eigenlijk? Ik zat stil en wilde vooruitgang. Wilde weten: wat wil ik, wat kan ik en wat is er mogelijk in de markt? Natuurlijk had ik dit ook wel zelf geprobeerd uit te vinden, maar ik kwam er niet helemaal uit en liep steeds vast. 

Wat vond je fijn aan onze samenwerking?

Ik vond het heel fijn dat je je eigen tijd in kon delen. Dat je aan de slag kunt met het Avontuur wanneer je zelf wilt. En als ik een vraag had of vastliep, dan werd er snel gereageerd op mijn mails. Dan kreeg ik handvatten en wist ik weer hoe ik verder kon, dat was heel fijn. Ook had ik twee maandelijks een gesprek en dat was echt een stok achter de deur om weer verder te gaan, te zorgen dat ik doorging met het Avontuur. Die drie dingen samen vond ik super fijn. 

Welke valkuilen kwam je tegen?

Eigenlijk was ikzelf mijn grootste valkuil. Op een gegeven moment liep ik vast, op dat punt kom je uiteindelijk gewoon. Dan denk je dingen als: waarom doe ik dit allemaal? Toen kwam ik bij het ontdekken van je Superschurk en die een plekje geven. Ik kreeg weer het gevoel: oh, dat hoort erbij en is niet erg. Je moet er alleen mee leren omgaan. De coaching hielp me door de module heen en mijn Superschurk te ontdekken. 

Wat was je grootste ‘aha’ moment tijdens het Avontuur? 

Dat waren er meer. Mijn eerste aha-moment waarbij ik dacht, dit klopt allemaal, is met het ontdekken van je Superkracht. Dat dit gewoon iets uit je dagelijks leven is, zodat je denkt: oh wacht, ik kan toch wel wat. Misschien niet heel specifiek één ding, zoals een timmerman met een stuk hout, maar wel dingen die ik breed in kan zetten in mijn Superkracht. Dat was het moment waarbij ik dacht: oh oké, we gaan door, dit programma doet me wel iets. 

Ook het benoemen van een Superschurk was wel echt een ding, dat deze echt aanwezig is en dat je die een naam geeft. Eerst doe je alles natuurlijk in je hoofd, maar pas als je het een naam geeft wordt het ‘echt’. En andersom geldt dit natuurlijk voor je Superkracht. Als je die een naam geeft, wordt het ook ‘echt’, maar dan de andere kant op. Dat geeft kracht en rust.

Wat heeft het Avontuur je opgeleverd?

Voor het Avontuur zat ik niet lekker op mijn werk, en tijdens het Avontuur kreeg ik te horen dat mijn contract niet werd verlengd. Het contract loopt nog wel even door, dus ik vond het lastig om te horen dat ze nu al niet verder met me wilden. Gelukkig kwam toen die Superkracht en het geloof in mezelf. Het Avontuur gaf me inzicht waardoor ik weet wat ik kan en wil én dit ook meer tegen mensen durf uit te spreken, waardoor ik lijntjes uit kan zetten. In die fase zit ik nu eigenlijk nog: lijntjes uitgooien en overal langsgaan. Het helpt heel erg dat ik nu veel zekerder ben over mezelf en eerder op mensen af durf te stappen. En natuurlijk levert het Avontuur daarnaast ook veel rust op. 

Hoe zou het Avontuur proces uitleggen aan iemand die het overweegt om te volgen?

Leuke vraag, want soms leg ik het Avontuur ook aan mensen uit. Zelf zag ik gewoon een advertentie voorbij komen, volgens mij op Facebook. Ik ben toen eens op de website gaan kijken en heb recensies gelezen. Toen heb ik even nagedacht, maar ik zag zoveel herkenning in de verhalen van andere jonge mensen die met hetzelfde gevoel liepen. Zo ben ik erin gerold. Het fijne is dat het programma online is, dus je kunt je eigen tijd indelen. Maar het is niet helemaal online, want je hebt ook de één op één gesprekken. Dat is wel anders dan andere programma’s, die meestal alleen online zijn. Juist door die gesprekken wordt het persoonlijker en kreeg ik ook weer nieuwe ideeën.

Voor wie is het Avontuur echt gemaakt? 

Eigenlijk voor de persoon die ik eerst was. Iemand die even vastzit in het werk wat hij of zij doet, of iemand die juist geen werk heeft. Die even niet weet wat hij wil. Die met zijn ziel onder zijn arm loopt en steeds hetzelfde cirkeltje loopt. Die voelt dat er toch iets niet goed zit. Die over een drempel heen moet, die letterlijk het Avontuur in moet stappen. Superheld is wel echt gericht op jongeren, dus voor als je net bent afgestudeerd of een paar jaar aan het werk bent. We moeten nog zo lang werken, dus dan kun je beter iets doen wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt.