Myrthe heeft eerst het Avontuur doorlopen en is sinds oktober 2017 ook onderdeel van team Superheld als coach.

Hoe was je werksituatie voor je aan het Avontuur begon?

Voordat ik het Avontuur volgde, werkte ik als Selectiepsycholoog bij de Politieacademie in Amsterdam. Ik ben hier gaan werken nadat ik mijn master Occupational Health Psychology had afgerond en hier ook al als stagiair had gewerkt. Voor mijn studie psychologie, studeerde ik aan het conservatorium in Rotterdam. Al van kinds af aan was ik bezig met zingen en wilde ik musicalster worden. Tijdens mijn puberteit had ik daar veel tijd in geïnvesteerd met als resultaat dat ik werd toegelaten tot het conservatorium. Helaas stond ik niet stevig in mijn schoenen tijdens mijn opleiding en had ik heel erg last van faalangst. Een angst die mij echt in alle lessen en alle interactie enorm blokkeerde. Ik besloot halverwege het 2e jaar te stoppen. Toen ben ik dus psychologie gaan studeren en zo bij de Politieacademie terechtgekomen. Een heel mooie studie en een prachtige baan, maar ik bleef me altijd onrustig voelen. Ik verveelde me en dacht vaak: is dit het nou? Het leven? Is dit wat werken is? En groeien? En ontwikkelen?

Wat miste je in je werkleven?

Ik miste vaak genoeg heel erg sterk de creativiteit, het grensverleggende en het gevoel dat alles mogelijk is. Iets wat ik wel heel erg had gevoeld bij het conservatorium, maar waarvan ik dacht dat dit buiten het conservatorium, buiten die muziekwereld, niet mogelijk was. Ik voelde me erg saai, grijs, duf. Dit gevoel bezorgde me uiteindelijk best veel stress en zoveel onrust dat ik me niet goed meer begon te voelen tijdens mijn werk. Ik ging aan alles twijfelen.

Ik besloot dat ik klaar was met dit gevoel en op zoek wilde gaan naar wat er allemaal mogelijk zou zijn, wat ik allemaal zou kunnen doen in het leven. Ik besloot dat als ik hier verandering in wilde dat ik geen slachtoffer moest zijn maar de verantwoordelijkheid moest nemen. Toen kwam Justin voorbij met het Avontuur op Facebook. Het perfecte moment!

Wat hoopte je met het Avontuur te bereiken?

Ik denk diep van binnen dat ik heel erg graag wilde dat iemand me liet zien dat er wel meer mogelijk was. Dat dit, het leven dat ik leefde, niet het enige was. Dat er meer te vinden was. Dat die magie van het conservatorium, dat gevoel, die creativiteit, dat dit wél te vinden was in het leven. Ik wilde vooral heel helder weten wie ik nu was, wat ik dan zo goed zou kunnen en daar op leren vertrouwen en daarvoor gaan. De belangrijkste reden om mee te doen met het Avontuur was dat ik heel sterk voelde dat ik verandering wilde. Ik verlangde er echt naar om alles weer even helemaal om te gooien, alleen ik wist niet waarom, niet wat het moest zijn en ik wist niet hoe. Plus: ik vertrouwde er niet echt op dat ik dat zou kunnen. Ik wilde dus bereiken dat ik precies wist wat het moest zijn en daarop leren vertrouwen.

Waar liep je tegenaan?

Ik liep er vooral tegenaan dat ik niet geloofde dat het leven waar ik naar verlangde werkelijkheid kon zijn. Ik vertrouwde niet op mijn eigen kunnen, ook omdat ik het gewoonweg even niet (meer) zag, wat ik allemaal kon. Ik had wel verlangens, maar dacht dat ik mezelf daar in mijn hoofd alleen maar gek mee maakte, in plaats van dat ze daadwerkelijk werkelijkheid konden worden. Best een mindfuck, haha.

Waardoor besloot je aan de slag te gaan met het Avontuur?

Ik kan me dit moment niet meer precies herinneren, maar ik denk dat het lag op het vlak van: ben je slachtoffer van het leven of ga je jezelf nu even streng toespreken? Neem je verantwoordelijkheid als je verandering wil, de enige die iets kan veranderen ben jijzelf. Niemand anders gaat dat doen. Stop met klagen en go. Dat sprak me echt aan. Toen dacht ik oh ja, natuurlijk! Ik moet in mezelf investeren om dat waar ik naar verlang te bewerkstelligen. Dat heeft me wel echt aangezet. 

Hoe is het proces voor jou verlopen?

Ik ben het Avontuur gaan volgen naast mijn fulltime baan. Ik weet nog dat ik dat best lastig vond. Iets met discipline en vertrouwen. Ik voelde me soms ook nog awkward om thuis aan de opdrachten te werken als mijn vriend er was. Ik gaf het nog niet de volledige ruimte en nam mezelf daarin nog niet 100% serieus, maar gestaag maakte ik de opdrachten en ging ik steeds meer vertrouwen, dat was supercool. Ik had niet echt een plan denk ik, ik ben gewoon het Avontuur aangegaan! Dat is ook wel hoe ik werk. Er gewoon induiken en alles in me opnemen en alles leren wat er te leren valt.

Ik heb er best lang over gedaan. Dat kwam vooral omdat ik het uitstelde omdat het spannend was, ik opdrachten soms moeilijk vond of confronterend. Ik vroeg niet echt om hulp, want ik moet altijd alles kunnen van mezelf, haha. En ik vond het aan het begin lastig om het nut te zien of het overkoepelende doel.

Wat zijn de belangrijkste inzichten die je meeneemt uit het Avontuur?

Mijn allergrootste inzicht was: Myrt, echt alles zit in jou. Jij bent de enige die dit eruit kan halen. Het is mijn taak en alleen die van mij om daarop te vertrouwen, te leren bouwen en de stappen te zetten die nodig zijn om te komen waar je wil zijn. En ook echt die mentaliteit van geen slachtoffer zijn maar zelf je verantwoordelijkheid nemen. Tijdens het Avontuur ontdekte ik mijn Superkracht enthousiasmeren, motiveren, wat ik later tot coachen/lesgeven heb gedoopt. 

Wat heeft het Avontuur je nog meer gebracht?

Al tijdens mijn Avontuur kwam er bij Justin een vacature vrij en toen ik die zag en las toen was ik echt zo laaiend enthousiast. Ik dacht echt dit komt op het perfecte moment, het is in Leiden (waar ik ook woon) en het past zo erg bij de thema’s waar ik me mee bezighoud, de vaardigheden waar ik goed in ben en ook nog eens bij de manier waarop ik het liefste werk. Ik heb toen gesolliciteerd en ben aangenomen! 

Het werk wat er toen lag was voor 2 dagen in de week en ik kwam van een fulltime baan af, dus moest ik van mezelf er nog iets naast gaan regelen. Het boeiende was dat in mijn Avontuur de muziek uiteraard ook alweer deels was teruggekomen, al was ik nog steeds wat ‘boos’ en sceptisch over of ik dat nou wel echt wilde en leuk vond… Ik was in ieder geval door het Avontuur weer wat zanglessen gaan nemen bij een zangschool in Leiden, om mijn plezier terug te halen en mijn stem weer te gaan trainen. De zangdocent die mij lesgaf vroeg al snel: wat kom je hier doen?! En toen ben ik naar haar gevorderde groepsles gegaan om weer vertrouwen te krijgen en mijn angsten te overwinnen. 

Precies op het moment dat ik had besloten om voor Superheld te gaan werken en ik na moest denken over de rest van de week, vroeg mijn toenmalige zangdocent of ik geen ambities had om les te geven. Ik was al vanaf mijn 14de  gedrild in zangtechnieken en zij zag het helemaal voor zich om iemand op te gaan leiden en haar kennis door te geven. Perfect! Het viel zo mooi samen. En het Avontuur hielp me om dit te durven, om in te zien dat ik echt alles in huis heb om de dingen waar te maken waar ik naar verlang. Kleine stappen vooruit, maar vooral doen en vertrouwen. Je niet gek laten maken.

Hoe zijn je gevoelens of overtuigingen veranderd na het Avontuur?

Ik werk nu bijna 2 jaar voor Justin en 1,5 jaar als zangdocent en het afgelopen jaar is zo tof geweest. Door de stappen te zetten aan het einde van mijn Avontuur heeft dat me alle vertrouwen gegeven me door te ontwikkelen. Ik voelde het innerlijke vuurtje voor mijn eigen dromen weer langzaam groter worden en ben zelfs na het Avontuur nog een business academy ingedoken om me ook als ondernemer verder te ontwikkelen. Daar heb ik nog meer kennis gemaakt met thema’s als zelfliefde, spiritualiteit en meditaties. En jeetje ook daar weer zo aangezet op mijn dromen. 

Inmiddels ben ik er echt van overtuigd wat ik kan, wat ik te bieden heb en hoe ik dat de wereld in wil brengen en daar is mijn eigen onderneming uit ontstaan. Ik ben daar inmiddels weer zo ver mee dat ik nu durf te zeggen: ik ben zangeres en ik raak mensen op zo’n manier met mijn stem dat het helend en therapeutisch werkt. Dit concept ben ik groot aan het maken en ik ben zelfs alweer afscheid aan het nemen van de zangschool om deze stap weer te zetten. Een innerlijke transformatie dus van bang om te falen naar letterlijk echt zin om te stralen. Ik kan zeggen dat ik mezelf mooi vind, goed vind, dat ik kwaliteiten heb, een Superkracht waar ik anderen mee kan helpen maar vooral ook dat ik alles van mezelf omarm. Dat ik vertrouw op dat zaken goed komen en dat ik altijd zin heb om verder te ontwikkelen, mogelijkheden te zien en me niet laat tegenhouden door welke Superschurk dan ook. Echt een heel fijne en gave ervaring en ik heb superveel zin in wat komen gaat.

En je Superkracht?

Ook mijn Superkracht heeft een innerlijke transformatie doorgemaakt van enthousiasmeren/motiveren, naar coachen, naar bekrachtigen, naar bevrijden, naar helen. En het mooie is, is dat ik dit nu vol overgave en overtuiging kan zeggen. Ja alles is mogelijk, nog meer dan je denkt. Ja je verlangens en dromen mag je de ruimte geven en ja je kunt het.

Vlak na de afronding van haar Avontuur nam Myrthe al eens een video op over haar ervaring. Je bekijkt ‘m hieronder.