verhaal-marianneHoe was je werksituatie voordat je aan het Avontuur begon?

Ik werkte zo’n 2,5 jaar bij een bedrijf als UX designer. Daar had ik ook ongeveer voor gestudeerd, ergens was het werk in de goede richting, maar na een tijdje kreeg ik een burn-out. Indertijd gaf ik de schuld aan mijn werkomgeving, het lawaaierige kantoor, maar opeens voelde ik dat het niet klopte. Toen ben ik aan mezelf gaan werken: ik heb een psycholoog in de arm genomen, een mindfulnesscursus gevolgd. Daarna voelde ik me een stuk rustiger, omdat mijn angst dat ik niet goed genoeg was en zou falen was verdwenen. Toch dacht ik nog steeds: het klopt niet, ik krijg hier geen energie, ik ben nog steeds hartstikke moe als ik thuiskom. Het voelt niet goed, maar wat moet ik dan? Er zijn zo veel dingen die ik leuk vind, muziek, creativiteit, design… Daarom besloot ik op onderzoek uit te gaan.

Waren er specifieke antwoorden die je hoopte te vinden in het Avontuur?

Vooral hoe ik mijn hobby’s en vaardigheden kon combineren. Hoe kan ik doen wat ik het leukste vind, maar mezelf tegelijkertijd ook nuttig maken?

Hoe is het Avontuur voor je verlopen?

Best wel vlot. Dat heeft deels te maken met waar ik stond in mijn leven: ik had besloten dat ik het echt nú ging aanpakken. De eerste modules gingen snel, al kreeg ik na een tijdje het gevoel dat ik er te snel doorheen was gegaan en ging ik weer twijfelen. Toch wist ik ergens dat die snelheid goed was en hebben de gesprekken en modules me erg geholpen.

De laatste maand was ik heel dankbaar voor hoever ik al was – ik kende mijn interesses en vaardigheden en hoe die konden samenkomen – maar ik wist nog steeds niet zeker wat ik moest doen. Toen ben ik toch de laatste module, ‘innerlijke superheld’ gaan doen. Ik ben gaan uitschrijven wat me bezighield, want daar was ik misschien toch te snel doorheen gegaan. Ik dacht dat ik er al was, maar toen ik het nog een keer ging uitdiepen met een nieuwe iteratie kwam het opeens wel tot zijn recht. Ik kwam erachter dat ik misschien vaak te snel denk dat het al klaar is terwijl dat niet altijd klopt. Ineens in de laatste maand leek alles te kloppen, het klikte gewoon. Opeens wist ik wat ik moest doen en wilde ik er ook voor gaan. Je merkt het als alles ineens op zijn plek valt.

Wat vond je van de online training en de gesprekken?

Ik vond de online training heel helder, alles sprak voor zich en ik kon het redelijk zelfstandig doorlopen. De zes persoonlijke gesprekken hielpen me om mezelf uit te dagen en twijfels weg te nemen. Bij de gesprekken ging je overal net wat dieper op in. Het was ook fijn dat ik aan het Avontuur kon werken op het moment waarop het mij goed uitkwam. Dat gaf rust.

Wat zijn de belangrijkste inzichten die je meeneemt uit het Avontuur?

Mijn missie. Ik had niet door dat die zo belangrijk was: ik roep al mijn hele leven dat ik het wel ergens voor wil doen, maar wat is dat ‘ergens’ dan? Iets wat goed doet voor de maatschappij of de mens, maar wat? Dat hield ik altijd vaag, ik was heel specifiek bezig met: dit heb ik gestudeerd, dus dit moet ik doen. Ik richtte me echt op mijn vaardigheden, niet op waar ik die zou kunnen toepassen.

Ik heb ontdekt hoe ik mijn interesses en vaardigheden kon combineren, maar het belangrijkste was dus de missie. Toen ik eenmaal wist waarvoor ik het wilde doen, vond ik het ook niet erg om zaken die niet bij mijn missie pasten gewoon als hobby te houden.

Hoe zou je je missie dan nu formuleren?

Ik wil een soort reset van de maatschappij: heel veel dingen kloppen niet meer en ik vind dat eigenlijk de schuld van de economie waar we nu in staan. De prestatiegerichte opleiding en de onderdrukking van creativiteit daarin, maar ook dat er overal maar direct pillen voor worden uitgeschreven. Het punt waarop we nu staan heeft ons ook veel gebracht, mooie huizen, media, de mogelijkheid mooie plekken te bezoeken, maar we zijn ons er niet meer bewust van. En dat bewustzijn van wat echt belangrijk is wil ik weer terugbrengen. We moeten niet alleen naar onze ratio luisteren, maar ook ons gevoel herontdekken en die twee dingen gebruiken om beslissingen te maken die de start kunnen zijn van een verbeterde maatschappij.

Je hebt weinig contact gehad met je sidekick, maar wat vond je daarvan? En van het forum?

De eerste paar modules was ik redelijk actief. Daarin werd gewezen op het feit dat je op het forum kon posten en ik vond dat ik dat dan ook moest doen. Ik was al wel een maand bezig voordat ik mijn sidekick had gevonden, dus dat voelde wel een beetje laat. Aan het begin hebben we een paar keer contact gehad, het was leuk om te overleggen met iemand die in hetzelfde proces zit en te zien hoeveel overlap er is, maar uiteindelijk ging ik mijn eigen weg en heb ik het forum een beetje links laten liggen.

Waarom zouden andere young professionals het Avontuur moeten volgen?

Ik denk dat we heel erg bezig zijn met het voeden van de economie, waardoor er bij veel mensen angsten ontstaan. Dat zie ik overal om me heen, iedereen krijgt een burn-out of iets wat erop lijkt, en ook mensen die geen burn-out hebben twijfelen of ‘dit het nou is’. Als je geen twijfels hebt is er geen reden om dit te doen, maar als je wel twijfelt, is dit een heel goede manier om stap voor stap met jezelf aan de slag te gaan en te ontdekken of je goed bezig bent. Het ergste wat er kan gebeuren is dat je nieuwe inzichten krijgt.