Kun je iets meer vertellen over je werksituatie voor je aan het Avontuur begon?

Op dat moment werkte ik zeven maanden bij een bedrijf. Ik was heel bewust in een rol gestapt, maar kwam er langzamerhand achter dat dat het toch niet was. Ik was zoekende en zat dicht tegen een contractbespreking aan waarin ik zou moeten aangeven wat ik wilde. Ik wist dat dit het niet was, maar niet wat ik dan wel wilde doen.

 

Hoe lang had je dat gevoel al?

Hiervoor heb ik zes jaar in een andere job gezeten, dus het proces van uitzoeken waar ik op mijn plek zat was al gestart. Als je je focus verlegt, komt er weleens iets op je pad waarvan je denkt: dit zou het kunnen zijn. Het heeft tijd nodig om erachter te komen of dat klopt.

Wat ik ondertussen heb geleerd in de training is dat je van binnen naar buiten moet werken. Dit was een voorbeeld van naar buiten naar binnen werken: je gaat het passend maken, ook als er veel niet klopt. Eigenlijk had ik van tevoren al moeten aangeven welke zaken niet klopten, cultuur, persoonlijkheid, dingen waar ik goed bij functioneer.

Hoe ben je bij het Avontuur terecht gekomen?

Dat ging heel simpel via een Instagramadvertentie. Daar zat een vraag in en die was pakkend genoeg. Je kon je aanmelden voor de gratis training en het format sprak me erg aan omdat je het zelf kan doen. Dat voelt voor mijn prettig, dat kan ik.

Was er een specifieke vraag die je graag beantwoord wilde hebben?

Ik wilde graag meer focus hebben. Mijn hele carrière wist ik waar ik naartoe wilde, maar nu wist ik alleen nog maar wat ik nóét wilde. Ik was mijn oude focus kwijt en dat was best wel scary. Ik wilde weten wat mijn richting was; ik hoefde nog niet heel concreet te weten wat mijn baan werd, maar wilde wel die focus.

Hoe is het proces voor jou verlopen?

Ik ben zo’n tweeënhalve maand geleden gestart en ben eigenlijk nog niet klaar, maar heb het gevoel dat ik nu weer zelf door kan. Ik vond het goed dat er werd gecoacht op regelmaat: het gevaar was dat ik het ging inpassen in mijn eigen tijd, dus daar was ik best wel braaf in. Omdat ik niet zo’n young professional meer ben ken ik sommige theorieën wel, maar ik vond het grappig dat ik nu zelf centraal stond en ik geen groep om me heen had. Er was geen opdrachtgever van wie ik de cursus moest doen, het ging echt over mezelf.

Omdat ik wat ouder ben, weet ik echt wel wat ik kan, dat heb ik al ervaren. De meeste toegevoegde waarde zat in het deel over mijn persoonlijkheid: welke sociale omgeving werkt voor mij, waar krijg ik de kriebels van? Dat zijn belangrijke factoren die ik meeneem als ik op gesprek ga. Als je wat ouder wordt, krijg je wat meer een mening en merk je wat je wel en niet trekt. Vroeger dacht ik: waarom zit ik me zo op te winden?

Welke elementen van het Avontuur vond je het meest waardevol?

Ik houd van filmpjes waarin je tijd krijgt om na te denken, dat werkt goed voor mij. Ik vond het gaaf dat je als tip gaf om iets te luisteren en daar alvast over na te denken. Omdat ik ook nog aan het werk was, kwamen er dan soms eye-openers. Ik houd erg van theorie en vond de persoonlijkheidstypes heel gaaf om weer eens te zien, net als het filmpje over passie. Ook het schoolse, het netjes doen van je opdrachten, zorgt voor een bepaalde voortgang.

Hoe vond je de gesprekken met Myrthe?

Myrthe heeft me bepaalde vragen gesteld waar ik veel over heb nagedacht en veel inzichten over heb gehad. Ze was ook heel goed in doorvragen waar het echt om ging.

Wat zijn de belangrijkste inzichten die je meeneemt uit het Avontuur?

Ik ben ontwerper, dat verandert niet: ik heb nu alleen duidelijk wat voor soort ontwerper ik ben of aan het worden ben. Je hebt verschillende soorten ontwerpers en ik merk dat ik een shift maak in mijn eigen rol. Ik ben van mooieplaatjesmaker naar meer probleemoplossend aan het groeien, wat verklaart waarom ik niet helemaal happy kan worden in mijn oude job. Ik zit vaak op marketingafdelingen in modeland en daar gaat het vaak niet over de oplossingen of het probleem, maar je moet iets moois maken. Dat vond ik vier jaar geleden tof, maar nu merk ik dat het schuurt. Ik kan blijven wat ik ben, ik moet alleen kijken of ik een brancheshift kan maken of dat ik dat ene retailbedrijf kan vinden dat wel probleemoplossend is.

Hoe zijn je gevoelens of overtuigingen veranderd na het Avontuur?

Ik wist niet dat ik een Superschurk had, dus daar praat ik nu iedere dag even mee. Ik ken de positie waar ik nu in zit, daar zat ik een jaar geleden ook in. Toen was ik heel driftig op zoek naar een plek: er is een functie – hé, dat kan ik – cv aanpassen en reageren. Nu kijk ik veel meer: pas jij wel bij mij? Dat geeft meer ruimte en rust, want nu hoef ik niet meer in het wilde weg te solliciteren.

Hoe vond je het contact met je mede-Superhelden?

Ik vond het een prettige aanvulling, maar niet hoogst noodzakelijk. Ik ben vrij laat in de community gestapt en heb niet iets onwijs inzichtelijks beleefd met mijn sidekick, maar het was wel de moeite waard. Het is wel een push om naar de site te blijven gaan: je wilt checken of je nog een berichtje hebt gekregen of dat iemand op een berichtje van jou zit je wachten, dus het helpt de voortgang wel.

Waarom zouden anderen mensen het Avontuur moeten volgen?

Zeker tegen de mensen die hun focus kwijt zeggen: doe het, maar het kan iedereen inzichten geven. Wat zijn mijn werkelijke vaardigheden, waar ben ik goed in? Wat dat betreft zou ik het veel mensen aanraden, maar vooral mensen die nu niet op hun plek zitten en niet weten wat ze dan willen. Ik pas niet per se in de doelgroep van young professionals, maar dat was helemaal niet erg. Heb je vragen en ben je zoekend, dan werkt dit.

Nieuw hier? Volg de gratis training ‘Vergeet je Baan’.

Ook die focus terugvinden? Volg het Superhelden Avontuur.