Wat was je werksituatie voor je aan het Avontuur begon?
Ik zat in het onderwijs en heb daar toen heel bewust voor gekozen omdat ik dacht dat het een goede stap was. Ik merkte daar dat ik vastliep en eigenlijk niet zo goed wist wat mijn vervolgstap zou worden. Ik kon toen ook eigenlijk niet zo goed verwoorden waar ik naar op zoek was.

Hoe ben je toen bij Superheld terechtgekomen?
Toen ik merkte dat ik vastliep heb ik gekeken of ik loopbaanbegeleiding kon krijgen. Toen kwam toevallig Superheld voorbij en ik heb mij toen ingeschreven voor de gratis e-mailcursus. Na een paar lessen dacht ik al: Ja dat is precies waar ik naar op zoek ben. Misschien is dit nog wel beter dan een loopbaantraject.

Wat was toen je belangrijkste reden om mee te doen met het Superhelden Avontuur?
Ik wilde voor mezelf helder hebben waar ik naar toe wilde groeien, waar ik naar op zoek was en ik wilde niet meer als kip zonder kop maar op alles te reageren. Dat was ook precies wat jullie beschreven in jullie verhaal. Wij als young professionals hebben geen richting meegekregen. Na je opleiding is het: leuk dat je er was, succes en dag! En wat dan? Jullie beloofden dat die richting er zou komen na het volgen van jullie training. Jullie zeiden: als je dit doet en daar echt de tijd in stopt, dan ga je jouw richting vinden.

Had je nog twijfels om wel of niet mee te doen met het Avontuur, onze online training?
Nou heel eerlijk, als je een loopbaantraject in gaat dan heb je echt een ‘professional’ tegenover je en mijn enige twijfel was: Oké in hoeverre zijn jullie nu echt opgeleid om dit met mij te gaan doen en die richting te gaan geven? Is dit het dan? Krijg ik echt waar voor mijn geld? Toch besloot ik het te doen!

Wat waren voor jou de belangrijkste inzichten die je mee hebt genomen uit het Avontuur?
Het eerste deel waarin je echt op zoek gaat naar jezelf en waardoor je dan heel duidelijk kunt zeggen: dit vind ik leuk en dit niet. Je hebt namelijk constant te maken met je omgeving die jou een bepaalde richting op wil duwen, goedbedoeld natuurlijk, terwijl je eigenlijk zelf niet heel goed weet wat je wil. Het Avontuur gaf mij de houvast om te zeggen: Leuk en bedankt, maar dat wat mijn omgeving zegt, dat wil ik niet. Ik kon heel helder verwoorden wat ik dan wel wilde. Dat gaf mij heel veel zekerheid en dat was voor mij het belangrijkste, die zekerheid. Ik kreeg eigenlijk een steuntje in de rug: Dit ben jij en dit wil jij en dat is goed. Nu kon ik mijn omgeving richting geven, in plaats van andersom. Daar reageerden ze heel goed op. Ik was niet meer vaag, maar ik had richting en het was geen discussiepunt meer omdat ik zelf heel duidelijk de grenzen kon stellen van wat ik zocht.

Hoe was het hele proces voor jou?
Het eerste deel was heel intensief, maar wel heel prettig en daarin kon ik ook echt doorpakken. Halverwege liep ik wel echt even vast. Ik had problemen om alles wat ik tot dan toe op papier had richting te geven. Op een gegeven moment moest ik nadenken over soorten functies en branches. Dat was voor mij niet heel duidelijk en toen was het even heel vaag. Ik had geen idee. Dan kun je ook niet door. Ik dacht toen dat wat ik niet kan doen schrijf ik op en daar kijk ik later wel naar. Toen ging het weer lopen. Ik moest het even laten en rust geven. Dat maakte wel dat ik een eindspurt heb moeten maken, maar dat hielp mij juist ook wel weer. Onder druk tot actie over gaan. De sessie bij jullie heeft ook geholpen om alles op papier te zetten, alles nog een keer te zien en dan de knoop door te hakken.

Uiteindelijk hielp het me door er heel veel over na te denken en mezelf de volgende vragen te stellen: wat voor woorden schrijf ik nou op? Waar word ik nu echt enthousiast van? Ik heb niet voor niets ooit voor het onderwijs gekozen, waarom heb ik daarvoor gekozen? Wat maakt dat ik dat echt leuk vindt? Dat heeft geholpen de knoop door te hakken. Ik moest het gewoon durven en ervoor gaan. Ik merkte ook dat terwijl ik naar vacatures keek en die niet in combinatie met het onderwijs waren, ik minder enthousiast was, dat zei ook wel wat.

Ik heb heel erg naar mezelf geluisterd in dit proces. Ik heb er veel over gepraat en mijn omgeving niet gevraagd het in te vullen, maar te luisteren. Zo kon ik eerst mezelf vinden, voordat ik aan anderen kon uitleggen wat het moest zijn.

Hoe voel je je nu? Welke gedachtes heb je nu?
Ik voel me heel zeker. Maar ook onzeker, haha. Want er komt een nieuwe baan aan. Ergens blijft er altijd iets knagen, gaat dit het zijn?! Ik heb heel veel zin om te gaan beginnen. Ik denk na over hoe ik de functie ga invullen, waar ik moet gaan letten. Ik ben heel happy met mijn keuze. Ik weet bijna zeker dat het me gaat brengen wat ik verwacht dat het me gaat brengen: uitdaging, groei, dat ik constant verder kan denken, nieuwe processen op kan zetten, kan meedenken in wat er het beste is voor het bedrijf en dat ik HAPPY thuiskom. Ik ga nu gewoon iets doen waar ik constant met iets bezig ben wat ik leuk vind. Kortom, Ik heb een baan gevonden waarin ik de komende 5 jaar gelukkig ben en waarin ik kan groeien.

Een jaar geleden zat ik niet lekker in mijn vel en wist ik eigenlijk niet wat ik nu precies wilde en was ik als een kip zonder kop aan het solliciteren. Ik kon letterlijk op de bank zitten en moedeloos worden van mezelf. Dan had ik bij wijze van geen zin om de afwas op te ruimen.

Als ik nu terugkijk heeft Superheld me heel erg geholpen om duidelijk te kunnen zeggen wat ik wil, waar ik naar toe wil, wat mijn 5 jaren plan is en om te voelen dat ik mijn situatie van een jaar geleden nooit meer wil ervaren. Dat heeft me heel veel zekerheid gegeven. Ik heb veel meer vertrouwen in mezelf en in datgene wat ik doe.

Dat merkte ik heel erg in mijn sollicitatieproces. Ik ben ik. Als ik ergens zat dacht ik: als ik hier pas: superleuk, zo niet, even goede vrienden, maar dan moet ik hier niet willen zijn. Als het niet past dan het past het niet. Zij moeten bij jou passen en niet andersom. Ik besefte me dat ik niet iets moest pushen, dat ik dat niet moest willen. Want dan zou ik over een halfjaar weer in hetzelfde schuitje zitten.

Wat vond je het meest waardevol in de interactie met team Superheld?
Het meest waardevol vond ik de spiegel die jullie mij hebben voorgehouden. Hierdoor leerde ik om woorden te geven aan datgene wat ik dacht. Waardoor het niet meer allemaal in het luchtledige bleef hangen. Ik kan nu zo duidelijk en specifiek woorden geven aan wat ik zoek. Dat maakte het voor mij gewoon heel helder. Dat kwam door die spiegel. Als je jullie je verhaal vertelt, zijn jullie niet biased. Jullie hebben verder geen idee dan datgene wat ik vertel en kunnen daardoor objectief meedenken. Je omgeving kent je en geeft daar een kleurtje aan. Uiteindelijk helpt je omgeving wel weer hoor, zij weten uiteindelijk jouw keuze ook weer kracht bij te zetten omdat ze je ook goed kennen. Dat was heel prettig, die combinatie. De sessie waarin je jouw omgeving om feedback moet vragen was heel prettig en waardevol. Zij kijken op een bepaalde manier naar je en dat is heel fijn om te horen en heb je ook nodig. Er zijn zoveel zaken die van nature in je zitten, want dat is wie je bent, maar die je zelf teveel als vanzelfsprekend beschouwt. Dan benoemen anderen dat ineens en dan ga je dat ook zien.

Zijn er nog andere zaken die je kwijt wil over het proces?
Ik heb er veel aan gehad, ik heb alles doorgenomen en tot me genomen. Het gaf me een boost en ik kan mijn inzichten ook weer gebruiken om mijn omgeving te helpen.

Het proces heeft me geholpen om heel goed te leren verwoorden wat ik belangrijk vind en wat ik zoek en ik ben nu ook niet bang meer om te zeggen: ik kom hier niet uit. Ik durf nu heel goed te zeggen: dat is niet mijn sterke kant.

Als ik een loopbaantraject had gedaan, dan had dat lang niet alles gebracht wat het Avontuur mij heeft gebracht. Dat is veel te veel gericht op gesprekken en daar moet je het mee doen. Dit is echt een proces binnenin jezelf. Niemand heeft mij gedwongen iets te zeggen, ik moest op zoek naar alle antwoorden in mezelf. Dat heeft heel erg geholpen. Het denkproces gaat ook continu door en stopt niet als je klaar bent met een opdracht, dat was ook heel fijn.

Wil jij hetzelfde ervaren als Annique?